• Subcribe to Our RSS Feed

Trivia2014#3 – Cum se denumesc furtunile?

ian. 3, 2014 by     No Comments    Posted under: Stiati ca?

Astăzi citeam un articol despre furtuna care se abate asupra coasei de est a Statelor Unite ale Americii și am observat 2 lucruri interesante:

 1. Times Square era gol nici urmă de om. Apropo, puteți vedea non-stop, streaming live de acolo: http://www.earthcam.com/usa/newyork/timessquare/?lang=de
 2. Furtuna vinovată se numește „Hercule”

Și așa a început căutarea pentru explicarea numelor acestor furtuni – când și de ce are o furtună nume feminin? Când și de ce are nume masculin? Ce reprezintă aceste denumiri?

Istoric

 1. Primele variante:
  • Până în secolul 20, furtunile/uraganele erau denumite aleatoriu, făcând doar o simplă asociere între o locație geografică (latutidine si longitudine), anul în care s-a petrecut și eventual intensitatea (de exemplu Marele Uragan din 1722)
  • O altă variantă de a denumi furtunile era asocierea acestora cu numele sfinților din calendar, din ziua în care apărea furtuna (de exemplu uraganul Santa Ana, care a lovit Puerto Rico în 26 iulie 1825)
 2. Inceputurile standardizarii
  • Australianul Clement Wragge, un meteorolog excentric din secolul 19, a început să dea nume furtunilor folosind alfabetul grecesc și caractere din mitologia greacă sau romană. Apoi, a denumit furtunile folosind numele politicienilor, astfel încât putea spune fără nici o grijă ca un ‘politician preferat’ ‘tulbură cetățenii’.
  • În cel de-al doilea război mondial, americanii au început să dea nume furtunilor după prietenele sau soțiile de acasă.
  • Prin 1960, feministele au protestat împotriva denumirilor feminine date furtunilor, întrucât „femeile nu sunt dezastre, ele nu distrug viața și comunitățile. Abia în 1979, s-a trecut la folosirea denumirilor atât masculine, cât si feminine.
 3. Standardele actuale
  • Pentru majoritatea zonelor de pe glob există câteva liste cu nume (masculine si feminine) care se folosesc prin rotație, în fiecare an – de exemplu pentru Pacific există 6 liste, care se repetă, astfel încât aceeși listă este folosită din 6 în 6 ani. Listele pot fi văzute aici: http://www.nhc.noaa.gov/aboutnames.shtml#atl sau http://www.wmo.int/pages/prog/www/tcp/Storm-naming.html
  • Numele se folosesc în ordinea apariției furtunilor/uraganelor, iar în caz că într-un an sunt mai multe furtuni decât denumiri sunt în listă, se folosesc denumiri grecești (http://www.nhc.noaa.gov/aboutnames_history.shtml#greek)
  • Listele se modifică doar atunci când o furtună/uragan produce pagube atât de mari încât numele său este retras de pe listă (cum a fost cazul Katrinei, în 2005, sau a lui Andrew în 1992). Când un nume este retras, acesta nu va mai putea fi folosit cel puțin în următorii 10 ani – http://www.nhc.noaa.gov/aboutnames_history.shtml#retired
  • Listele cu numele uraganelor se fac în funcție de zonă, folosind nume care să fie accesibile, ușor de înțeles și pronunțat pentru locuitorii zonei în cauză. Până la urmă, marele avantaj al folosirii numelor în loc de coordonate geografice este simplificarea comunicării și mediatizării, pentru a pregăti oamenii.

Ei bine, „Hercule” nu se află pe niciuna dintre aceste liste, iar motivul este că furtunile de iarnă au o altă listă cu nume, stabilită și mediatizată de www.weather.com (The Weather Channel) – pe care o puteți vizualiza aici: http://www.weather.com/news/weather-winter/winter-storm-names-2013-2014-20131001

Surse:

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>