• Subcribe to Our RSS Feed

Trivia2014#1 – De ce nu folosesc americanii sistemul metric?

ian. 1, 2014 by     No Comments    Posted under: Stiati ca?

SUA a rămas singura țară puternic industrializată care încă nu folosește sistemul metric pentru măsurare. Americanii folosesc sistemul imperial de măsurare, moștenit din timpul colonizării continentului american de către britanici. Chiar daca britanicii au aderat la Sistemul International (SI) și folosesc sistemul metric, americanii au rămas încă prea ancorați în sistemul imperial (la fel si Liberia si Myanmar).

Până prin anii 70, au existat câteva încercări de a schimba sistemul imperial cu cel metric, dar fără succes. La recomandarea Biroului National de Standarde al SUA, în 1975, Congresul american a adoptat o lege (Metric Conversion Act) prin care sistemul metric era recunoscut legal, însă în loc să se facă tranziția progresiv, pe durata a 10 ani, sistemul metric a devenit direct opțional – și evident că nu a fost folosit, deoarece oamenii erau obișnuiți cu sistemul imperial.

Globalizarea i-a cam obligat din punct de vedere economic pe americani să adopte sistemul metric – astfel, în 1988 s-a modificat Metric Conversion Act, astfel încât sistemul metric a devenit „unitatea de măsură preferată pentru comerțul SUA”. Alte modificări aduse aceleiași legi, până în 1992, au obigat agențiile federale să folosească sistemul metric pentru activitățile comerciale. Din păcate, sectorul privat încă are opțiunea să aleagă între sistemul metric si cel imperial, iar acest lucru face ca adoptarea sistemului metric să fie greoaie, chiar dacă guvernul oferă asistență firmelor mici interesate de conversie.

De ce nu se face trecerea la sistemul metric?

  1. Costul ridicat pentru conversie în cazul software-ului și desenelor tehnice – NASA estimează că pentru a converti în sistemul metric toate documentele necesare pentru o navă spațială ar fi nevoie de 370 millioane de dolari, adică jumătate din cât ar costa lansarea unei astfel de nave.
  2. Primul sistem de măsurare pe care îl învață elevii americani este cel imperial, care presupune la rândul său memorarea legăturilor dintre unitățile de măsură (12 inch = 1 foot, 8 uncii de lichid =1 cup, 8 uncii (greutate) = 1 pound, 3 feet = 1 yard etc). Deși elevii învață la școală  sistemul metric, fac acest lucru abia în clasa a treia sau a patra, deoarece transformarea din unitățile imperiale în cele metrice necesită operații cu numere zecimale (1 inch = 2.54 cm)
  3. Un alt motiv pentru care sistemul metric nu este adoptat de toti americanii este încăpățânarea acestora, mai ales atunci când schimbarea este cerută din afara SUA
  4. După cum ziceam, sistemul metric e folosit pentru comerț, dar nu e obligatoriu în sectorul privat. Până când Congresul nu va face sistemul metric obligatoriu, în toate statele, obișnuința va păstra sistemul imperial în preferințele oamenilor. Cel mai probabil, americanul de rând poate duce o viață frumoasă și ușoară fără sistemul metric, în cazul în  care nu are de gând să își deschidă o afacere de comerț sau să lucreze în lumea științifică (care folosește sistemul metric).

Surse:

  • http://www.wisegeek.org/why-does-the-us-have-a-different-measurement-system.htm
  • http://science.howstuffworks.com/why-us-not-on-metric-system.htm

 

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>