Depunerea Juramantului la Academia Fortelor Aeriene "Henri Coanda" din Brasov – 23 octombrie 2010

Localizare geografica

Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda” – Strada Mihai Viteazul nr.160, Brasov, Romania

Academia Fortelor Aeriene „Henri Coanda”

Depunerea juramantului

Cu rusine, trebuie sa recunosc ca nu stiam de existenta acestei academii in orasul meu, insa s-a ivit ocazia de a participa la aceasta ceremonie si astfel am ajuns sa o descopar. Acum ca stau si ma gandesc, am trecut de nenumarate ori pe langa ea, dar nu am stiut ce se intampla acolo.
Revenind la povestea initiala, intr-o friguroasa dar senina zi de octombrie, mai exact pe 23 octombrie, am mers de la ora 9:30 in curtea interioara a Academiei Fortelor Aeriene. Pornisem de acasa cu entuziasm si curiozitate, avand fara sa vreau ca termen de comparatie depunerea juramantului de la Academia de Politie din Bucuresti, la care am participat acum cativa ani. Spre suprinderea mea, in afara de juramant in sine, lucrurile au fost diferite, ba chiar mai mult nu era doar ziua depunerii juramantului, ci si ziua portilor deschise – adica oricine putea vizita ‘campusul’ academiei.
Bineinteles, tinerii studenti au inceput sa apara in curtea interioara, aliniindu-se dintr-o parte in alta a curtii, printre elicopterele, avioanele si rachetele expuse publicului.


Apoi si-a facut aparitia fanfara militara, care a oferit fundalul sonor pentru intrarea in scena a oficialitatilor si a reprezentantiilor ministerului de interne.

Studentii, intrand in curte
Oficialitatile
Se pare ca si in armata sunt multe femei

Tot acompaniati de fanfara, studentii au cantat imnul national „Desteapta-te, romane!” – trebuie sa recunosc ca mi s-a facut pielea de gaina cand am auzit atatea sute de glasuri cantand. Oricum, au exercitiu, intrucat am inteles ca in fiecare dimineata il intoneaza. N-a lipsit nici slujba religioasa, oficiata de preotul de la bisericuta de lemn a academiei.
Apoi, a urmat si depunerea juramantului:
„Eu … (si aici a urmat o lunga insiruire de nume, intrucat fiecare isi striga pe rand numele) … jur credinta patriei mele, Romania. Jur sa imi apar tara chiar cu pretul vietii. Jur sa respect legile tarii si regulamentele din tara. Asa sa imi ajute Dumnezeu. „
Cum nu se putea, dupa rostirea juramantului, au urmat o serie de discursuri adresate viitorilor aparatori ai patriei. Apoi, in pas de mars, studentii din fiecare an in parte au defilat, cantand melodii patriotice romanesti, cum ar fi „Marşul lui Iancu”.

Studentii, marsaluind
Studentii, marsaluind
Studentii, marsaluind
Fanfara

Show-ul aviatic

Dupa incheierea ceremoniei de depunere a juramantului, a urmat un moment foarte placut pentru public, dar in egala masura si pentru studentii boboci: demonstratii de zbor cu avioane si planoare.

Show aviatic
Show aviatic
Show aviatic

Ziua portilor deschise

Dupa cum ziceam, oricine putea veni sa participe la festivitati si sa viziteze campusul academiei. In sala de sport s-au amenajat cateva standuri cu machete si modele create de studenti: elicoptere, avioane, planoare, trenuri, un simulator de zbor si multe alte modele de masinarii de zburat.

Macheta pentru trenurile CFR-ului
Macheta
Macheta
Macheta
Macheta
Model de elicopter, zburand prin sala de sport

Iar in curtea interioara, vizitatorii puteau sa vada rachete si tunuri, ba chiar mai mult, puteau sa se urce la bordul unui elicopter sau a unui avion.

Racheta
Din seria masinariilor vizitabile pentru public
Cam asa arata comenzile tunului
Din seria masinariilor vizitabile pentru public
Din seria masinariilor vizitabile pentru public
La bordul avionului
Elicopterul expus la sol, in care puteau intra vizitatorii
Interiorul unui elicopter
Racheta

Linkuri utile:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.