• Subcribe to Our RSS Feed

Manastirea Dintr-un Lemn

Iul 25, 2009 by     No Comments    Posted under: Manastiri, Valcea

Manastirea Dintr-un Lemn este una dintre frumoasele manastiri de maici de pe Valea Oltului (comuna Frânceşti, jud. Valcea) si are doua biserici: o bisericuta de lemn (care este construita in totalitate din lemn – chiar si imbinarile sunt tot din stejar) de care se leaga traditia manastirii si inceputurile vietii monahale, dar si o biserica noua, de piatra, unde deobicei se slujeste. Manastirea are hramul “Naşterea Maicii Domnului”.

Intre cele doua lacasuri, se trece pe langa cativa stejari seculari imensi, care ocrotesc icoana facatoare de minuni; in scorbura stejarilor sunt strecurate si indesate biletele si banuti, care contin cel mai probabil dorintele si rugile credinciosilor care au trecut acolo. Intrucat stejarii sunt monumente ale naturii si sunt protejati prin lege, sunteti rugati sa nu ii zgariati sau ruperi, si astfel sa nu mai adaugati nici banuti sau hartii in scorburile acestora.

Intrarea in Manastirea Dintr-un Lemn

Intrarea in Manastirea Dintr-un Lemn

Biserica de piatra de la Manastirea Dintr-un Lemn

Biserica de piatra de la Manastirea Dintr-un Lemn

Stejar secular de la Manastirea Dintr-un Lemn

Stejar secular de la Manastirea Dintr-un Lemn

Stejari seculari de la Manastirea Dintr-un Lemn

Stejari seculari de la Manastirea Dintr-un Lemn

Stejar plin de dorinte de la Manastirea Dintr-un Lemn

Stejar plin de dorinte de la Manastirea Dintr-un Lemn

Stejar plin de dorinte de la Manastirea Dintr-un Lemn

Stejar plin de dorinte de la Manastirea Dintr-un Lemn

Date de contact:

Sub indrumarea Episcopiei Ramnicului, Manastirea Dintr-un Lemn are si un o pagina web: http://www.episcopia-ramnicului.ro/manastiri/manastirea-dintr-un-lemn, conform careia aflam ca:

  • Stareţa este Emanuela Oprea
  • Numarul de telefon este : +40.250.762756
  • Ofera cazare :
    • 9 camere cu 2 paturi (***) – necesară rezervare
    • 2 camere cu 2 paturi – mansardă – cat. a II-a
    • 5 camere cu 4 paturi – mansardă – cat. a II-a

Descriere:

La intrarea in bisericuta de lemn exista urmatoarea descriere a Manastirii:

Situata la aproximativ 26km sud de Ramnicu Valcea si la 9km mai sus (la nord) de Comuna Babeni-Bistrita, pe valea Orasaului, in comuna Francesti, separata prin dealurile vecine de manastirile Surpatele si Govora, pitoreasca “Manastire Dintr-un Lemn” incanta ochiul trecatorului si revarsa o deosebita bucurie si pace in sufletele celor care, cautand sa cunoasca frumusetile naturii si tezaurul artistic al patriei noastre, zabovesc mai mult la adapostul zidurilor ei.


1.Potrivit unei vechi traditii locale, asezarea monahala de la Manastirea Dintr-un Lemnar fi luat fiinta in primele decenii ale secolului al VI-lea, prin ridicarea in acest loc a unei bisericute de lemn din materialul unui singur arbore (stejar) secular, bisericuta ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului, icoana ce se pastreaza acum in biserica de piatra din incinta de jos a acestei manastiri. In baza acestei traditii, asezarea monahala de aici poarta numele de “Manastirea Dintr-un Lemn”.Cea mai veche traditie despre aceasta manastire a fost insemnata in scris de diaconul Paul de Alep, care a insotit Patriarhul Macarie al Antiohiei in calatoriile acestuia prin Tarile Romane, in anii 1653-1658. Dupa cum noteaza Paul de Alep, un calugar ar fi gasit o icoana a Maicii Domnului in scorbura unui mare stejar, care i-ar fi spus: “Dorinta mea este ca tu sa zidesti aici, pentru mine, o manastire din acest copac”. In urma acestei descoperiri, calugarul pustinic a facut pe acel loc o bisericuta numai din lemnul acelui stejar.

Mitropolitul Ungrovlaiei, Neofit Cretanul, cercetand Manastirea Dintr-un Lemn la 29 iulie 1745, ne spune ca “un cioban cu numele de Radu, in timpul lui Alexandrul Voda (1568-1577), a visat Icoana Maicii Domnului, despre care aminteste Paul de Alep, si taint dtejarul in care a gasit icoana, a ridicat din lemnul acestuia o bisericuta, numita din aceasta pricina “Manastirea Dintr-un Lemn”.

Cam acelasi lucru spune si poetul Grigore Alexandreescu, care a vizitat manastirea pe la anul 1842, in legatura cu legenda icoanei si inceputurile monahale de la Manastirea Dintr-un LemnDupa cum se vede, traditia cu privire la intemeierea primei asezari monahale la Manastirea Dintr-un Lemn nu are nici o legatura cu faimoasa nuvela istorica a lui Alexandru Odobescu (“Doamna Chiajna”), in care autorul a impletit in mod atragator legenda Manastririi Dintr-un Lemn, punand-o in legatura cu luptele pentru domnie intre partida boierilor olteni din a doua jumatate a secolului al XVI-lea si urmasii lui Mircea Ciobanu (1559). “Doamna Chiajna” are meritul de a scoate in evidenta patriotismul boierilor Socolesti impotriva abuzurilor turcilor si grecilor in tarile romane, si este specifica pentru epoca lui Odobescu, dar nu poate avea valoarea documentara de a prezenta in mod obiectiv inceputurile asezarii monahale de la Manastirea Dintr-un Lemn.

Stejarii seculari si Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Dintr-un Lemn sunt marturii sigure ale intemeierii schitului aici de catre un pustnic roman, ravnitor de a sluji Domnului cu credinta si cu totala daruire in slujba Bisericii si a neamului sau, si nicidecum prin refugiul unei domnite, fie ea chiar si fiica Doamnei Chiajna, care ar fi venit aici pentru a-si duce viata de resemnare in urma unei aventuri de dragoste cu substrat politic, care s-a terminat in mod tragic, asa cum reiese din nuvela “Doamna Chiajna”.

Viata monahala la romana a avut si are temeiuri mult mai sanatoase si profund religioase. Manastirile n-au luat fiinta pentru a adaposti la umbra lor pe cei care pentru anumite deceptii personale s-ar putea retrage din mijlocul societatii la umbra unor schituri, asa cum in mod eronat s-a crezut, uneori, si se mai crede inca de cei care nu cunosc spiritul ortodoxiei crestine si nici rostul acestui mode de viata. Viata monahala are temeiuri biblice si patristice milenare si prin urmare calugarii si calugaritele care se vor consacra acestui mod de viata sunt constienti de vocatia lor si se lupta cu ei insisi si cu toate incercarile din viata, incercand sa raspunda, printr-o viata sfanta sfatului Domnului din Evanghelie (Matei 19, 27-29; Luca 18, 29-30) si indemnul Apostolului Pavel adresat fecioarelor din Corint (I Corinteni, capitolul 7).


2. Construita pe locul stejarului purtator de icoana, dupa toate probabilitatile, pe la mijlocul secolului al XVI-lea, acesta bisericuta de lemn este lucrata in barne groase de stejar incheiate in coada de randunica; are o forma dreptunghiulara, cu absida altarului decrosata, cu o lungime totala de 13m, pe o latime de 5,5m si inalta de aproximativ 4m; este inconjurata la exterior de un brau in torsada sapat in grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fara turla.Aceasta bisericuta este un exemplar deosebit al genului religios popular din aceasta zona a Olteniei si in cadrul in care este asezata adauga pitorescului un element in plus. Fara aceasta bijuterie de lemn, lucrata de talentatii tarani ai locului, peisajul si cei cinci stejari seculari de la Manastirea Dintr-un Lemn ar fi lipsiti de farmec

Catapeteasma (iconostasul) din 1814, sculptat artistic in lemn de tei, icoanele de lemn care impodobesc bisericuta la interior, abia intrezarite la lumina stravezie a unei candele sau lumanari plapande, conservarea bisericutei in bune conditii si atmosfera de liniste care stapaneste peste tot aici, trezesc parca in suflet un sentiment in plus de recunostinta si veneratie pentru “Ctitorii, monahiile si surorile sfant locasului acestuia, care odihnesc aici si pretutindenea” – dar si pentru calugaritele si ostenitoarele actuale din aceasta manastire, care asemenea fecrioarelor intelepte slujesc si ele in preajma Sfantului Altar cu intreaga lor fiinta pentru prestigiul Neamului Romanesc si pentru a-si pastra viata lor curata si candelele aprinse pentru intampinarea Mirelui – Hristos (Matei 25, 1-13)


3. Icoana miraculoasa a Maicii Domnului, de care este legata infiintarea acestui sfant asezamant monahal, este pastrata cu multa veneratie in iconostasul bisericii mari din incinta principala si ea reprezinta cel mai valoros obiect istoric de arta al Manastirii Dintr-un Lemn.Inalta de 1,5m, lata de 1,1m si avand o infatisare foarte veche, aceasta icoana a trezit curiozitatea unor renumiti cercetatori de arta bisericeasca:In anul 1929, Andrei Grabar de la Universitatea din Strasbourg, vizitand Manastirea Dintr-un Lemn, a studiat icoana si a identificat-o ca fiind pictata in secolul al IV-lea la manastirea Theothokos din Grescia, dupa Apostolul Luca, de la care, cum spune o traditie veche, se mai pastreaza 3 exemplare la fel ca cea de la Manastirea Dintr-un Lemn.

Profesorul I.D. Stefanescu spune ca icoana a fost zugravita abia in a II-a jumatate a secolului al XVI-lea.

Dupa parerea altor specialisti mai apropiati de noi, A.M. Muzicescu s.a., icoana pare sa fie lucrata inainte de anul 1453, la Bizant sau Muntele Athos, dupa o alta imagine mai veche.

Parerea din urma este mai plauzibila, dar felul cum a ajuns la noi ramane inca invaluit in umbra. Daca tinem seama insa de stransele legaturi intre Tarile Romane si Patriarhia de Constantinopol sau Muntele Athos, ne putem explica mai usor atat originea cat si vechimea ei.

Pastrata cu multa sfintenie, invaluita intotdeauna de acel duh de evlavie specific Ortodoxiei, care se acorda obiectelor sfinte si miraculoase, caci totdeauna s-a crezut ca ea reprezinta o copie dupa cea mai veche imagine a Maicii Domnului, icoana de la Manastirea Dintr-un Lemn a putut fi adusa aici de un calugar sau de vre-un credincios evlavios roman, care stabilindu-se in padurile seculare de aici, a dat nastere schitului de pe valea Otasaului.

Convingerea unanima a vietuitoarelor manastirii si a localnicilor din imprejurimi ca asezarea a luat fiinta conform traditiei; pastrarea Icoanei de care este legata aceastra traditie si faptul ca, intr-adevar, dintr-un stejar ca cei existenti aici se poate cladi usor o biserica de dimensiunile celei existente, sunt tot atatea dovezi in sprijinul celor afirmate de Paul de Alep si urmasii sai.


Arhimandrul Dr. Chesarie Gheorghescu

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>