Curtea Domneasca de la Arges
Curtea Domneasca de la Arges a fost contruita initial in secolul al XIII-lea de voievodul roman Seneslau. La inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Tarii Romanesti – Basarab I (1310-1352) au fost ridicate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul si zidul de incinta. IN secolul al XVI-lea, domnitorul Tarii Romanesti – Neagoe Basarab (1512-1521) a construit casa domneasca de pe latura de nord.
Fosta biserica domneasca edificata pe locul unei constructii ecleziastice, din secolul al XIII-lea, prezinta un plan tip „cruce greaca inscrisa” si a servit ca necropola a primilor basarabi si a unor familii boeresti. Monumentul conserva pictura initiala din secolul al XIV-lea, precum si fragmente din fresca din secolul ala XVIII-lea si secolul al XIX-lea.
Palatul si casa domneasca constituie, ca plan, tipuri reprezentative de arhitectura traditionala romaneasca.
Complexul feudal a fost reparat si consolidat in anii 1748-1752, 1827-1848, 1911-1929, 1967-1972, perioade in care s-au facut importante descoperiri arheologice.
Biserica Domneasca
Biserica Domneasca este monument istoric din secolul al XIV-lea (1352), fiind dupa spusele ghidului, cea mai veche biserica din Tara Romaneasca.
In incinta bisericii sunt ingropati Vladislav Vlaicu I, precum si 7 membrii ai familiei Bratianu (ale caror epitafe sunt originale si interesante).
In pronaos, se pot observa:
- cele 3 straturi de pictura care au fost pictate in interiorul bisericii
- mormintele Bratienilor
- chiar deasupra intrarii in naos, exista un portret al lui Basarab I, stand la picioarele lui Iisus
In naos, se pot observa:
- catapeteasma, care are un stil aparte
- langa catapeteasma se observa cele 3 straturi de pictura care au fost aplicate bisericii
- pe peretele din partea dreapta exista o pictura unica in lume, reprezentand-o pe Maica Domnului insarcinata
- pe peretele din stanga exista o harta cu situarea vechii biserici din secolul XIII in cadrul actualei biserici domnesti si un zgrafit descoperit in 1920, care atesta moartea Marelui Voievod Basarab in 1352, la Campulung.
- pe peretele dinspre naos exista o pictura detaliata a Adormirii Maicii Domnului
- mormantul lui Vladislav Vlaicu I
Pivnitele Domnesti
In incinta curtii domnesti mai exista ramasitele a doua dintre pivnitele domnesti.
Eu sunt din Botosani, lucrez in Iasi si am vazut si destule orase europene. Curtea de Arges a fost racordata la tendintzele marilor curente ale arhitecturii europene la inceputul sec. XX. Exista o parte veche de oras absolut deosebita. Am scris despre asta pe blogul meu in urma unei vizite de citeva zile in Curtea…, la sfirsitul lui iunie 2009.
http://dumitruagachi.wordpress.com/2009/07/08/argesul-a-la-belle-epoque-8-07-09/
Toate cele bune!